+36202056425 - VÉGKIÁRUSÍTÁS -50% A KÉSZLET EREJÉIG! Ingyenes szállítás 14.990Ft-tól! info@dreampiece.hu

Gondolom senkit sem lep meg, hogy termékeinket is elérték a hamisítók, és az ezekkel ügyeskedő „kereskedők”, magánszemélyek. A következő cikkben bemutatom, hogy hogyan ismerheted fel a hamis termékeket, és hogy milyen veszélyeket rejt, hogyha ilyenhez jutsz hozzá. Figyelem! Érdemes végégolvasni a cikket, mert már Magyarországon is árusítanak hamis termékeket, hazai webáruházakban, piactereken “exkluzív, egyedi, minőségi” termékként.

Amikor elkezdtem beszállítókat keresni, rengeteg terméket teszteltem le a piacon, hogy csakis a legjobb minőségű és legvonzóbb fa kirakósokat tudjam nektek elhozni. Ezek leginkább Oroszországból és a volt szovjet tagállamokból érkeztek. Ez az a térség, ahol hagyománya van a fának, és az ezekből készült termékeknek, illetve rendelkeznek a megfelelő minőségű fa alapanyaggal is. Kínai termékekkel nem foglalkoztam, mert nem árultak eredeti ötletet/terméket.

Tudnotok kell, hogy bár a fa puzzle egy lézervágó segítségével készül el, rengeteg befektetés szükséges, hogy a kívánt termék a legjobb minőségben kerüljön el hozzátok. A figurák tervezését grafikusok végzik, majd jópár teszt fázison és prototípuson esnek keresztül, mire piacra kerül, és jó esetben pozitív fogadtatásban részesül (ellenkező esetben kidobott pénz és energia volt a tervezés és tesztelés). Ennél a pontnál szoktak bekapcsolódni a kínai hamisítók, akik a sikeres termékeket pofátlan módon lemásolják, természetesen rossz minőségben.

A tesztelési folyamatot nem szabad átugrani, különben olyan minőségi hibák jelentkeznek, mint a lent látható esetekben. A termékeinket minden esetben kézzel csomagolják, ellenőrzik, és nem engedik, hogy rossz darab kerülhessen hozzátok. A teljes gyártási folyamat kb. 80%-a manuális, kézi tevékenységekből áll össze, ezért csak nagyon lassan tudnak elkészülni, és a teljes folyamat igen költséges.

A másik, amin nem lehet spórolni az az alapanyag, hiszen a fa egy törékeny, sérülékeny anyag, ezért csak és kizárólag a legmagasabb minőséggel lehet dolgozni.

Most viszont az összehasonlítás kedvéért megrendeltem a Fenséges Hiúz termékünk másolatát az Aliexpressről 24 dollárért.

ÁFA és vámkezelési költség nélkül kb. 7000,- Ft-ba kerül

Miről ismerhető fel az eredeti, fából készült kirakós játék?

Általában a hamisított terméket árusító webáruházak és piactereken működő kereskedők az eredeti gyártótól ellopott marketing anyagokat használják fel, így pl. a videókat és a képi anyagokat. Ez nagyban megnehezíti a dolgát a vásárlónak. Alapvetően azért elmondható, hogy a gyanús, kapcsolat nélküli webáruházak, ahol az ÁSZF nincsen egyértelműen kitöltve, nagyobb kockázatot hordoznak, mondhatni ezeken nagyon nagy eséllyel hamis vagy silány minőségű termékeket fogunk kapni. Sok esetben facebook jelenléte is van a csalóknak, és nem ritka, hogy egyáltalán nem küldenek semmit sem a vásárlás után.

Az eredeti termékek videójával hirdetnek, de vagy hamisítványt küldenek, vagy még azt sem
Néhány elégedetlen hozzászóló egy népszerű facebook reklám alatt

A következő képeken láthatod, hogyan néz ki az eredeti doboz, és hogyan a hamisítvány. Mi két gyártótól árulunk termékeket, ezért ezeknek is eltér a dobozuk, de a kínaitól egyértelműen meg lehet különböztetni.

Alapvetően a kínai hamisítványok doboza sima papír, műanyag, illetve az eredetihez részben hasonló fa doboz, minimális és szegényes felirattal. Fejlettebbek már “márkanevet” is tartalmaznak, hogy ezzel növeljék a bizalmat. A következő képen láthatjátok a különbségeket.

A játék színes felén lévő fotó élénk színű és tökéletesen éles, míg a hamisítványok esetében ide csak az eredeti termék fotóiról másolt képek kerülnek. Ez azonban csupán a kibontás után derül ki. Azt már csak mellékesen említem meg, hogy az utóbbi időben valódi iparág épült rá a hamis termékekre, amiket közösségi oldalakon megjelenő reklámokban is gyakran lehet látni, különféle weboldalakra való hivatkozással. Ez jelentősen rontja a mi megítélésünket is, ezért döntöttünk úgy, hogy felvesszük a harcot a hamisítványokkal szemben!

Sajnálatos, hogy az elképesztő mennyiségű kínai webshop-okon kívül már magyar nyelvű weboldallal is találkoztam, olyannal is, amit honfitársunk üzemeltet, aki a megrendelt termékeket Kínából szállíttatja közvetlenül a vevőkhöz. Ezen kívül már magyar raktárkészletről, magyar webáruházban is árusítanak különféle hamisított termékeket, illetve az országosan ismert apróhirdetési oldalon és a legnagyobb közösségi oldal piacterén is megjelentek az ügyeskedő magánemberek, akik így szeretnének némi extraprofithoz jutni.

A szegényes, gyártó megjelelölés nélküli feliratozás sosem jelent jót

A minőség valóban felismerhető!

Termékeink kizárólag magas minőségű, 4mm-es rétegelt nyírfa rétegelt lemezből készülnek. A hamisítvány esetében a leginkább szembetűnő különbség – azon kívül, hogy a kapott termék vastagsága csupán 3mm – a rendkívüli sérülékenység volt, már kicsomagoláskor is több része letörött. Ezen kívül az anyag több helyen is hibákat tartalmazott, ami miatt még törékenyebb volt, illetve esztétikailag sem nyújtott szép látványt. Tekintve, hogy már eleve sok törött darab érkezett, nem éreztem magamban erőt, hogy kirakjam.

Nem csak a vastagság a probléma, az anyag minősége is nagyon rossz
Már így érkezett meg, úgyhogy meg sem próbáltam összerakni

A gyártás során elkövették azt a hibát, hogy olyan helyeken is átvágták a figurákat, ahol ennek hatására már extrém módon meggyengült az anyag. Emiatt szinte a legapróbb megerőltetéstől is eltört, hiszen bizonyos helyeken az anyagvastagság a vágás után alig volt 1 mm-nyi.

Szerencsémre még azelőtt le tudtam fotózni, mielőtt letört volna
Egy milliméternyi anyag sincs a csőrénél a hamisnak vágás után

A termék színes oldalán a figura a gyártótól ellopott képek alapján készült, az eredetinél rosszabb felbontással, hatása pedig fénytelen, matt. Ezt azonban leginkább csak az látja, aki ismeri az eredeti terméket is.

Ezen a képen jól látszik, hogy mennyire rossz a felbontása és a textúrája a hamis terméknek

Miért kerül többe a fából készült puzzle itthon, mint Kínából behozva?

Az első és legfontosabb tudnivaló e téren az, hogy a magánvásárlók általában nem vámkezeltetik a termékeiket, amelyek Kínából érkeznek, tehát a vámkezelés költségét és a 27% ÁFÁ-t egyaránt „megspórolják”, velünk ellentétben.

Ezek a kiadások azonban szinte eltörpülnek a kiváló minőségű fa alapanyag, a kézimunka és a technológia költségei mellett, amellyel minden egyes darabot készítenek a gyártónál. A kirakós játékokat ugyanis egyesével ellenőrzik, hogy tökéletesek legyenek és a minőségükben se lehessen kifogást találni a csomagolás előtt. Ezen kívül pedig az illusztrációk elkészítése és piaci tesztelése is komoly kiadás egy gyártónak. Az előállítási ár tehát ezekből a költségekből tevődik össze.

Legyél körültekintő a magyarországi webáruházakkal és piacterekkel kapcsolatban is

Az utóbbi időben egyre több magyar magánszemély és vállalkozó importál kínából fa puzzle termékeket. Evvel alapvetően semmi probléma nincsen. Két nagyon jól elkülöníthető termékcsoportra oszthatóak a Kínában készült termékek:

  1. Hamis termékek: Ez a problémakör is két részre bomlik szét: nagyobb részt a legismertebb gyártóktól másolnak, illetve vannak olyanok, amiket kisebb, alig ismert gyártóktól. Az ismert gyórtók termékét kicsit könnyebb megkeresni. Érdemes beírni a figurát a google-be a “wooden puzzle” szavakkal együtt, pl. “lynx wooden puzzle” hiúznál. Ha egy ismert gyártó terméke jön fel ugyanazzal a grafikával, aminek eltér a miénktől a csomagolása/gyártója/származási helye, akkor szinte biztosak lehetünk benne, hogy hamis termékkel állunk szemben. Sajnos a kisebb gyártók termékét csak nagyon alapos kutató munkával lehet igazolni.
  2. Stock fotókból legyártótt termékek: Ezekkel alapvetően semmi probléma nincsen jogilag (hogyha a képért kifizette a gyártó megfelelő jogdíjat). Ebben az esetben egyedül a minőségellenőrzéssel kell foglalkoznunk, ha megkapjuk a terméket, hiszen rossz minőségű termék ebben az esetben is előfordulhat, és biztos vagyok benne, hogy te sem akarsz csalódást okozni annak, akinek vásárolod.

Nagyon fontos, hogyha minőségi problémád van egy termékkel, akkor jelezd az eladó felé! Az égési nyomok, füst, korom, gyenge, sérült, törött elemek, és életlen, fakó kép biztos jele annak, hogy nem minőségi a termék, amit vásároltál. Magyarországon és az EU-ban biztosan visszaküldheted 14 napon belül!

Felajánlom segítségemet a hamis termékek kiszűréséhez, márkafüggetlenül!

Ez nem vicc! Szeretném felvenni a harcot az etikátlan gyártók és forgalmazókkal szemben, akikből már Magyarországon is egyre több létezik. Amennyiben küldesz nekem e-mailen az info@dreampiece.hu címre vagy facebook üzenetben egy linket, vagy egy képet, én elmondom a tapasztalatom alapján, ha hamis terméknek találom, és bizonyíték képpen elküldöm az eredeti gyártó (aki akár a konkurenciám is lehet) adatait.

Fontos a garancia!

A magyarországi kizárólagos forgalmazó garanciát vállal a termékre. A fent említett esetben az egyértelmű hamisítás, illetve a sérülten érkezett, rossz minőségű puzzle árát szerettem volna visszakérni az Aliexpress-en keresztül, hiszen a piactér nem csak az olcsósága miatt lett híres, hanem a vásárlói védelme miatt is megbíznak bennük az emberek.

Én viszont nem jártam jól, hiszen azt kérték, küldjem vissza a terméket. Ez a posta jelenlegi díjszabása szerint ajánlott levélként 9740Ft-ba került volna Kínába, ahová jó esetben is 1-2 hónap alatt érkezett volna csak meg. Így viszont az Aliexpress rendszere a termék 50%-át ítélte meg kártérítésnek, tehát a többi egyértelmű veszteség.

Ugye te sem szeretnél csalódást okozni senkinek sem hamis, rossz minőségű termékkel?

Iratkozz fel facebook oldalunkra:

Válogass népszerű termékeinkből: